Het Koor


De Christelijke Oratorium Vereniging Sursum Corda (de harten omhoog) werd opgericht in 1930. Wij zijn een gemengd koor met zo'n 60 leden dat ieder jaar een uitvoering geeft, de laatste jaren in de Oude Kerk te Ede.
COV Sursum Corda is, wat haar samenstelling betreft, een jonge vereniging en haar leden hebben passie voor muziek. De avonden worden geleid door de enthousiaste en vakkundige dirigent Gert Jan van der Pol en de pianobegeleiding wordt verzorgd door Ans van Scherrenburg.
Wij zingen klassieke koorwerken (oratoria) die meestal een verhaal vertellen. Een à twee keer per jaar hebben we een concert met solisten en een orkest.
Momenteel zijn we meerdere stukken tegelijk aan het instuderen, dus het is altijd zeer gevarieerd. Op ons programma staan, naast beroemde werken van Händel, Mozart en Bach, ook minder bekende werken van componisten als Rutter, Tippett of Duruflé.Gert Jan van der Pol, Dirigent


De in Ede geboren dirigent Gert Jan van der Pol studeerde Muziekwetenschap aan de universiteit van Utrecht, en Schoolmuziek aan het conservatorium van Arnhem. Hij begon al op zeer jonge leeftijd met dirigeren en volgde lessen bij bekende Nederlandse koordirigenten zoals Jan Boogaards en Hans van den Hombergh. Uiteindelijk studeerde hij Koordirectie bij Joop Schets. Van der Pol is muziekleraar en koordirigent aan de Stichtse Vrije School en aan de Tobiasschool in Zeist. (vrije school voor speciaal onderwijs) Sinds 1997 dirigeert Gert Jan van der Pol de C.O.V. Sursum Corda uit Lunteren. Daarnaast was hij vele jaren dirigent van de COV Arnhem. Van der Pol voerde bijna alle grote en bekende koorwerken uit, maar schuwt ook het minder bekende of moderne repertoire niet, zoals de Requiems van Duruflé , Rutter en Jenkins of de Berliner Messe van Arvo Pärt. Maar ook grote werken als Saul, Samson, Jephta en Esther van Handel. In 2013 voerde Gert Jan 'A child of our time' van Michael Tippet ter gelegenheid van de 75 jarige herdenking van de Kristallnacht. Met het uit vrienden bestaande kamerkoor 'Voix de Landat' en het orkest 'Orchestre de Landat' geeft van der Pol jaarlijks een concert in de Franse Ardennen, waarbij composities uit alle stijlperiodes te horen zijn.